Digital and information technologies Engineering and fabrication technologies

De EU heeft in Brussel een voorlopig politiek akkoord bereikt over de AI Act. Dit zijn Europese eisen en kaders voor kunstmatige intelligentie: een digitale technologie die een steeds grotere rol speelt in de maatschappij en economie. Daarmee krijgt de juiste ontwikkeling van AI - gericht op economische kansen én het waarborgen van publieke waarden - in de EU en Nederland een belangrijke impuls.

In april 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd voor een AI-verordening. Dit was wereldwijd het eerste voorstel voor een allesomvattende horizontale regulering van Artificiële Intelligentie (AI). Op 8 december 2023 heeft de EU (Europees Parlement, Lidstaten en Europese Commissie) een akkoord bereikt over de inhoud van de Europese AI Act.

Wat betekent de AI Act?

De AI Act biedt kansen voor ontwikkelaars en ondernemers én waarborgen voor Europese burgers. In het akkoord zijn onder meer basisafspraken gemaakt over de werking van AI in producten en diensten, worden er eisen gesteld aan mogelijk risicovolle toepassingen en vindt er ondersteuning van ontwikkelaars plaats om binnen deze kaders producten en diensten te ontwikkelen.

Lees meer:

Website NL AI Coalitie

Nieuwsbericht Rijksoverheid

Nieuwsbericht Europees Parlement

 

Digital and information technologies Engineering and fabrication technologies