High Tech Equipment    
Breed Gedragen Programma   

Innovatie en nieuwe technologieën voor de nieuwe generatie 

Wereldwijd staan we voor grote maatschappelijke uitdagingen: de energie- en klimaattransitie, optimale gezondheidszorg, veilige communicatie en verduurzaming van de voedselketen. Om Nederland toekomstbestendig te maken én de maatschappelijke problemen waarmee we nu worden geconfronteerd het hoofd te kunnen bieden is een nieuwe generatie hightech equipment nodig. Het Breed Gedragen Programma High Tech Equipment gaat op zes gebieden nieuwe equipment ontwikkelen met een gemeenschappelijke basis in de sleuteltechnologieën. 

Contactpersoon   

Tom van der Horst  
Business Director Strategies Industry & Innovation, TNO

Stuur een e-mail

Download

BGP-voorstel High Tech Equipment 

Nederlandse bedrijven maken hoogtechnologische apparatuur voor bijvoorbeeld de productie van halfgeleiders, voor medische instrumenten, datacommunicatie en andere markten die de grens van de technologische mogelijkheden steeds verder opschuiven. Hightech equipment is een cruciale pijler onder de Nederlandse economie en is verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse export. Verdere groei draagt substantieel bij aan de groei van de economie. Bovendien vormt hightech equipment een basis voor (Europese) productie- en technologiesoevereiniteit, waarvan de noodzaak tijdens de coronacrisis is gebleken. 

Nederland is kampioen in hightech equipment

Onze sterkte in hightech equipment is te danken aan de expertise en het ondernemerschap van de spelers en aan hun nauwe samenwerking: bedrijven, kennisinstellingen, overheden, financiers maken tezamen het succes. Nederlandse bedrijven en hun ecosystemen zijn internationale topspelers. Maar die positie is niet vanzelfsprekend. De concurrentie uit andere werelddelen groeit, mede door politieke belangen. 

Zes toepassingsgebieden die Nederland sterker maken 

BGP High Tech Equipment gaat op zes gebieden nieuwe equipment ontwikkelen met een gemeenschappelijke basis in de sleuteltechnologieën. Voorbeelden van de beoogde sprong vooruit:  
 

  • Schone energie: schone waterstof door efficiënte electrolysers te produceren met dunne film technologie 
  • Datacommunicatie: de stap van radio naar licht. Communicatie via laserbundels, veilig en met veel meer capaciteit 
  • Gezondheidsapparatuur: productietechnologie voor nieuwe chips, waarmee organen worden nagebootst en die de zoektocht naar nieuwe medicijnen versnellen zonder dierproeven 
  • Gestapelde microchips: de stap naar nog snellere en zuiniger chips die deels ook met licht schakelen 
  • Compacte, flexibele en gerobotiseerde productielijnen voor lichtgewicht composietstructuren 
  • De voedingsketen: de introductie van snelle en precieze robots in de land- en tuinbouw

Van High Tech Equipment naar NXTGEN HIGHTECH

Het Breed Gedragen Programma High Tech Equipment is verder ontwikkeld tot een aanvraag voor het Nationaal Groeifonds onder de naam NXTGEN HIGHTECH. Dit is in de tweede ronde toegekend.  
 
Klik hier voor de website