Photonics and optical technologies

Het Holland High Tech paviljoen op de Laser World of Photonics, de grootste Europese fotonica-tentoonstelling, kreeg hoog bezoek van de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher. Met dit bezoek heeft Minister Schreinemacher een Memorandum of Understanding getekend om samenwerking en wederzijdse ontwikkeling tussen de Nederlandse en Duitse fotonica-sector te vergroten. Het evenement, dat plaats heeft gevonden van 27 tot 30 juni, toont de nieuwste ontwikkelingen in fotonicatechnologie en brengt toonaangevende experts van over de hele wereld samen.

Lees verder

Nederland is prominent vertegenwoordigd op de Laser World of Photonics, met in totaal 34 deelnemende organisaties. Hiervan hebben 18 organisaties ervoor gekozen om hun cutting-edge technologieën te laten zien op het Holland High Tech Paviljoen, een bewijs van de expertise van het land in het veld. Het Holland High Tech Paviljoen wordt georganiseerd door de Nederlandse brancheorganisaties PhotonicsNL en PhotonDelta.

Bijeenkomst van marktleiders en innovators

Een belangrijk onderdeel van het bezoek van de minister was een exclusief diner dat werd bijgewoond door Duitse, Franse en Nederlandse vertegenwoordigers in deeptech-sectoren, waaronder waterstof, kwantumtechnologie en fotonica. Deze bijeenkomst van marktleiders en innovators zal samenwerking en partnerschap bevorderen en de banden tussen de deelnemende landen op deze essentiële gebieden versterken.

Daarnaast opende minister Schreinemacher een netwerklunch in het Holland Paviljoen. Dit evenement bood een uitstekende gelegenheid voor professionals en belanghebbenden om met elkaar in contact te komen, inzichten te delen en de toekomst van fotonica te bespreken.

Memorandum of Understanding (MOU)

Hoogtepunt van het bezoek van minister Schreinemacher is de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MOU) met het Duitse fotonicacluster OptecBB en het Nederlandse PhotonicsNL en PhotonDelta. Deze overeenkomst betekent een toezegging om de samenwerking en wederzijdse ontwikkeling tussen de Nederlandse en Duitse fotonica-sector te vergroten.

"Fotonica is een cruciaal veld voor onze onderling verbonden, digitale wereld", zei minister Schreinemacher. “Dit bezoek, en met name het MOU met onze Duitse tegenhangers, betekent een belangrijke stap voorwaarts in internationale samenwerking. Door samen te werken kunnen we innovatie versnellen en ervoor zorgen dat Europa voorop blijft lopen op het gebied van fotonicatechnologie.”

Dit bezoek onderstreept het belang van internationale samenwerking bij het bevorderen van de fotonica-industrie. Nederland blijft, door zijn inzet voor het bevorderen van relaties en partnerschappen, een rol van betekenis spelen in het Europese fotonicalandschap. Marc Hendrikse, voorzitter van Holland High Tech en de sector High Tech Systems & Materials, voegde toe:

Fotonica-technologie staat op het punt een sleutelrol te spelen bij het aanpakken van dringende en toekomstige maatschappelijke behoeften, variërend van energiebesparing tot verbeteringen in de gezondheidszorg, het tegengaan van voedselverspilling en voldoen aan onze niet-aflatende vraag naar informatie. Nederland, dat een steeds belangrijker positie inneemt in deze opkomende sector, wil graag gebruikmaken van de Laser World of Photonics in München om partnerschappen te bevorderen. Samen kunnen we innovatie stimuleren en slimme, wereldwijde oplossingen ontwikkelen.

Photonics and optical technologies