Digital and information technologies

Een sterke AI kennis- en innovatiebasis is voor Nederland van groot belang. Een belangrijk aspect daarvan is de verbondenheid van Nederlandse onderzoekers wereldwijd, en in het bijzonder in Europa. Met deze honorering van de eerste tien grensverleggende onderzoeksprojecten op het gebied van artificiële intelligentie leveren het Nationaal Groeifondsprogramma AiNed en NWO hier een bijdrage van bijna 800.000 euro aan.

In de toegekende onderzoeksprojecten wordt samengewerkt met diverse buitenlandse samenwerkingspartnerorganisaties zoals de universiteiten ETH in Zwitserland, University of Cambridge, University of Southern Denmark, en bijvoorbeeld het Engelse bedrijf Exscientia. De NGF AiNed XS Europa subsidies zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven te exploreren op het gebied van artificiële intelligentie (AI).  Wat telt is, dat het resultaat de Nederlandse AI-positie versterkt. 

De onderwerpen van de toegewezen projecten variëren van het beschrijven van het gedrag van éénlaagse materialen zoals grafeen met geavanceerde machine learning, waarmee de weg vrijgemaakt kan worden om hun volledige potentieel te benutten voor uiterst gevoelige sensoriek in high-tech industrieën, het gebruik van AI om nieuwe schimmels te ontdekken voor toepassingen in de biobased economy en het onderzoeken van nieuwe dimensies van de relatie tussen stress en lezen, met mogelijke toepassingen op het gebied van de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland.

Lees meer

Digital and information technologies