Engineering and fabrication technologies Life science and biotechnologies NWO chemische biodiversiteit (2024 ntb)

In de komende jaren biedt NWO ruimte voor calls op KIA-overstijgende thema’s, wat voor sleuteltechnologieën prachtige kansen biedt. Vanuit de KIA Sleuteltechnologieën hebben wij in een vroege fase overlegd met de KIA Landbouw, Water, Voedsel om een geschikt thema te definiëren in aanloop naar een call.

Tijdens een bijeenkomst eind januari werd input opgehaald op het onderwerp Chemische biodiversiteit, met daarin aandacht voor de (door)ontwikkeling van relevante technologieën binnen de Nationale Technologiestrategie-onderwerpen Biomolecular and cell technologies en Process technology. Ook met andere topsectoren, waaronder Chemistry NL en Health Holland zijn inhoudelijke gesprekken geweest over de mogelijke inhoud van de call. Het resulterende themavoorstel is inmiddels ingediend bij NWO en de call zal, indien deze wordt goedgekeurd, komend najaar worden opengesteld.

Motivatie call

De diversiteit aan biochemische stoffen is enorm en deze moleculen hebben bewezen een cruciale rol te spelen in de biologie en in de interactie van organismen binnen hun ecosysteem. Tegelijkertijd hebben veel van deze biochemische stoffen diverse toepassingen gevonden voor menselijk gebruik. Het grootste deel van dit reservoir is onbenut en fundamentele aspecten van deze biochemische stoffen zijn nog steeds onbekend.

Voor een betere benutting van deze biochemische diversiteit voor een bijdrage aan de kwaliteit van leven en een fossielvrij, duurzaam leven op aarde, is meer begrip van diverse fundamentele aspecten zoals de biosynthese, evolutie en rol van deze stoffen nodig.

Voorbeelden van stoffen en toepassingen

  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen als vervangers van huidige agrochemicals en pesticides
  • Natuurlijke voedingsingrediënten zoals smaakstoffen, geurstoffen en neutraceuticals
  • Farmaceutica zoals antibiotica
  • Cosmetica zoals natuurlijke UV-absorptie in zonnebrand
  • Natuurlijke kleurstoffen (paints)
  • Bouwstenen voor biopolymeren (bioplastics)

De bestaande kennis- en technologische hiaten om dit te realiseren kunnen alleen ingevuld worden door een (door)ontwikkeling van verschillende technologieën binnen de sleuteltechnologieën Biomolecular and cell technologies en Process technology. Hierbij gaan technologische ontwikkeling in het sleuteltechnologiedomein en vraagsturing vanuit Landbouw, Water en Voedsel en aanpalende domeinen hand in hand.

Engineering and fabrication technologies Life science and biotechnologies NWO chemische biodiversiteit (2024 ntb)