Photonics and optical technologies

Optical systems vormen een deel van de sleuteltechnologie Optical Systems and Integrated Photonics. Het betreft geconstrueerde systemen om licht te breken of te weerkaatsen om bepaalde optische functies te vervullen. Zo is bijvoorbeeld communicatie mogelijk met fotonen als informatiedrager.

De optische belichting, sensoren en meettechnologie in deze optische systemen functioneren golflengte-afhankelijk. Voor een hogere meetnauwkeurigheid, snelheid en brede inzetbaarheid is breedbandige functionaliteit essentieel, waarvoor breedbandige optische componenten moeten worden ontwikkeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om sensoren en bronnen, computational imaging, hyperspectrale componenten, breedband meta-oppervlakken en lenzen, coatings en GRIN-componenten.

Maatschappelijke uitdagingen

De ontwikkeling van breedbandige optische componenten draagt bij aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van o.a. gezondheid en zorg, klimaatverandering, veiligheid en energietransitie. Onderzoek met belangrijke stakeholders zal leiden tot o.a.:

  • verbeterde spectroscopie en diagnostiek voor zowel industriele als medische diagnostiek;
  • verbeterde halfgeleidermetrologie om kleinere IC-kenmerken te kunnen maken, waardoor meer rekenkracht wordt gegenereerd met minder energieverbruik;
  • verbeterde aardobservatiemethoden waardoor satellieten meer gegevens kunnen verzamelen voor een gedetailleerd inzicht in het klimaat, vervuiling, aarderosie.

Budget

€7.000.000

Sluitingsdatum volledige aanvraag

29 november 2024

Meer informatie

Photonics and optical technologies