KIA V
Home
Test

Achtergronden & totstandkoming KIA Sleuteltechnologieën in 2023

Generiek en specifiek innovatiebeleid

Innovatie levert een van de belangrijkste bijdragen aan economische groei, welvaart en vooruitgang op tal van maatschappelijke terreinen en vraagstukken. Om bedrijven aan te zetten tot innovatie, stimuleert en financiert de overheid onderzoek en ontwikkeling (R&D) bij publieke kennisinstellingen en bedrijven. Dat gebeurt met zowel generiek overheidsbeleid als in het missiegedreven innovatiebeleid. Met het missiegedreven innovatiebeleid richt de overheid het innovatiebeleid op het creëren van economische kansen binnen vijf grote maatschappelijke thema’s: Energietransitie, Circulaire economie, Landbouw, water & voedsel, Gezondheid & zorg en Veiligheid.

Het missiegedreven innovatiebeleid wordt uitgevoerd met vijf Kennis- en Innovatieagenda’s (KIA’s) die zich richten op deze thema’s. Daarnaast bestaan er drie KIA’s die de thema’s doorsnijden. Zij richten zich op sleuteltechnologieën, op digitalisering en op maatschappelijk verdienvermogen.

In de KIA Sleuteltechnologieën adresseren we de uitdagingen rond de vijf grote maatschappelijke thema’s. Tevens richten we ons op duurzaam verdienvermogen. De kern van deze KIA is om de komende periode de nodige R&D daarop te organiseren.

In 2020 heeft het kabinet Rutte 3 het Nationaal Groeifonds (NGF) opgericht. Doel van het NGF is om te investeren in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Er is € 20 miljard beschikbaar voor (publieke) investeringen in projecten gericht op kennisontwikkeling, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.

Het NGF heeft ook als doel om via publieke investeringen op deze investeringsgebieden extra private investeringen aan te moedigen.

In nagenoeg alle NGF-projecten spelen sleuteltechnologieën een rol om de nodige transities te realiseren (Lees verder). Veel NGF-projecten stimuleren dan ook de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. We zien daardoor een flinke toename van publieke (en private) investeringen in sleuteltechnologieën sinds de start van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC).

Met het innovatiebeleid wil de overheid ook kennis bij publieke instellingen valoriseren. Het beleid ondersteunt effectieve samenwerkingen in innovatie-ecosystemen om tot innovatieve toepassingen te komen en de ontwikkeling van start-ups en scale-ups.

Meer over het Nationaal Groeifonds

Nationale Technologie Strategie

Om de technologische basis van Nederland te versterken moet Nederland keuzes maken in het technologiebeleid en bijbehorende investeringen. Daarom werkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan een Nationale Technologiestrategie.

Met de Nationale Technologiestrategie wil de overheid de inzet richten op prioritaire sleuteltechnologieën op basis van Nederlandse sterkten, relevantie voor het Nederlands verdienvermogen en de nationale autonomie en (economische) veiligheid. Maar belangrijk is ook de potentie van deze technologieën om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. De Nationale Technologiestrategie is daarnaast bedoeld om verdere prioriteiten te stellen in het nationale technologiebeleid, waaronder de volgende rondes van het NGF en de Nederlandse inzet op Important Projects of Common European Interest (IPCEI’s) (Kamerbrief 'Innovatie en impact').

De Nationale Technologiestrategie benoemt geprioriteerde sleuteltechnologieën. Hiervoor worden agenda’s uitgewerkt, waarbij onder meer wordt ingegaan op vragen als: hoe ver staat de ontwikkeling van de sleuteltechnologie, hoe ziet het nationale en internationale ecosysteem eruit en wat zijn de ambities voor deze sleuteltechnologie op de middellange termijn?

Met onze KIA Sleuteltechnologieën willen we aansluiten op de agenda’s uit de Nationale Technologiestrategie.